Mi a karate-do

Karate mint harcművészet

A Karate egy eszköz, mely fizikai szinten kezdődik és fokozatosan mélyül el egy olyan átfogó életfilozófiává, mely az emberi természet egészére hatást gyakorol. A jellem fejlesztésére szolgál, mely mellőzi az agressziót, nyugodt, békés, harmonikus és önbizalommal teli embert alakít ki.

Karate mint önvédelmi rendszer

A Karatét gyakorló, testének minden részét képes önvédelemre használni és rendszeres gyakorlás révén, alkalmassá válik külső agresszió elleni védekezésre.

Karate mint testnevelési eszköz

A karate a legjobb testnevelési módszer. Egyaránt fejleszti a négy kondicionális alapképességet: ízületi mozgékonyság, gyorsaság, erő és állóképesség, melyek megfelelő egyensúlya szükséges az egészség megőrzéséhez. Az izom és ízületi rendszer mellett a tüdő, a szív és érrendszer is fejlődik a karate edzések során. Mivel különleges fizikai erőre nincs szükség, ezért fiatalok és idősebbek, nők és férfiak egyaránt űzhetik életkortól függetlenül és lehetnek edzettebbek, egészségesebbek.

Karate mint sport

A karate verseny két részre oszlik: Kata verseny mikor a versenyző formagyakorlatot, mutat be. E képzelt ellenfelek ellen végrehajtott gyakorlatok különböző irányokba történő bemutatása a gyorsaság, az erő és a stabil testtartás alapján kerül minősítésre. Másik része a Kumite, ami hasonlít a víváshoz. A különbség az, hogy a karate a kezeket és lábakat használja a küzdelem közben, nem úgy, mint a vívásban, ahol fegyvert használnak.

You are here